ПрАТ "Львівський міський молочний завод"

     
 
Дата розміщення: 06.05.2014

Річний звіт за 2013 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

Примітки до фінансової звітності ВАТ «Львівський міський молочний завод» за 2013 рік

1. Загальна інформація про Товариство

ВАТ «Львівський міський молочний завод» (надалі – Товариство) є публічним акціонерним товариством, зареєстрованим в Україні.
Юридична адреса Товариства: 79052, Львівська обл., місто Львів, ВУЛ. РУДНЕНСЬКА, будинок 8
Середня чисельність персоналу Товариства протягом звітного періоду – 2 чоловік.
Випуск фінансової звітності Компанії за рік, що завершився 31 грудня 2013 року, затверджений управлінським персоналом Компанії «_28__» _лютого 2014 року.

Інформація про господарську діяльність
Метою діяльності Товариства є одержання прибутку на основі здійснення виробничої, комерційної, посередницької та іншої діяльності, в порядку та за умов, визначених чинним законодавством і Статутом, та наступний його розподіл між акціонерами.
Основні види діяльності:
Код КВЕД 10.51 Перероблення молока, виробництво масла та сиру (основний);
Код КВЕД 46.33 Оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами;
Код КВЕД 77.39 Надання в оренду інших машин, устатковання та товарів. н. в. і. у.;
Код КВЕД 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна;
Код КВЕД 77.12 Надання в оренду вантажних автомобілів.
Основні види продукції
Перероблення молока, виробництво масла та сиру.
Основними споживачами продукції Товариства є населення України.

Фактори ризику та політика управління ризиками
Фактори ризику стосовно фінансово-господарського стану:
- собівартість - ризик зростання витрат на підготовку виробництва, витрат на виробництво та збут продукції (робіт, послуг), що може призвести до зниження доходу.. Пiдвищення тарифiв на послуги природних монополiй: рiст цiн на природний газ, на електроенергію, рiст цiн на сировину є практично непрогнозованими.
- старiння основних фондiв i зменшення виробничих потужностей. Ступiнь фізичного зносу основних засобiв складає 70 %, що є стримуючим фактором у застосуваннi новiтнiх технологiй та пiдвищеннi якостi продукцiї, яка випускається пiдприємством. Мiнiмiзувати цей ризик можна шляхом постiйних поточних та капiтальних ремонтiв, а також придбанням нових основних фондiв.
- неякісне технологічне обладнання - неможливість емітента встигати за розвитком і впровадженням сучасних технологій, важливих для його діяльності;
- компанія може піддатися негативному впливу змін ринкових цін на вироблену продукцію;
- нестабiльна полiтична та законодавча ситуацiя негативно впливають на фiнансовi результати пiдприємств, якi працюють на експорт (несвоєчасне вiдшкодування ПДВ), виникає ризик зовнiшньоекономiчної нестабiльностi підприємства;
- загальний стан економiки, що не сприяє збiльшенню рiвня споживання продукцiї промислових галузей та її розвитку.
Функція управління ризиками Товариства здійснюється відносно фінансових, операційних та юридичних ризиків. Головною метою управління фінансовими ризиками є визначення лімітів ризику та подальше забезпечення дотримання встановлених лімітів. Управління операційним та юридичним ризиками має забезпечити належне функціонування внутрішньої політики та процедур Товариства в цілях мінімізації даних ризиків.


2. Основа складання фінансової звітності

Основою надання фінансової звітності є міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), міжнародні стандарти бухгалтерського обліку (МСБО) та тлумачення, розроблені Комітетом з тлумачень міжнародної фінансової звітності чинні на 31.12.2013 року.
Фінансова звітність надана у тисячах українських гривень. Ця фінансова звітність підготовлена на основі історичної собівартості, за винятком оцінки за доцільною справедливою вартістю основних засобів та інвестиційної нерухомості на дату першого застосування МСФЗ у відповідності до МСФЗ 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», МСБО 16 «Основні засоби», а також до МСБО 40 «Інвестиційна нерухомість».
Фінансова звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності складається на основі бухгалтерських записів згідно українського законодавства шляхом трансформації з внесенням коригувань, проведенням перекласифікації статей з метою достовірного представлення інформації згідно вимог МСФЗ.


Заява про відповідність
Фінансова звітність Товариства підготовлена відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності («МСФЗ») в редакції, затвердженій Радою по Міжнародним стандартам фінансової звітності (Рада по МСФЗ).
Представлена фінансова звітність за рік, який закінчився 31 грудня 2013 р., є першою фінансовою звітністю, підготовленою у відповідності до МСФЗ.

Вплив переходу на МСФЗ
Товариство вибрало дату переходу на МСФЗ 01.01.2012 року. Товариство також прийняло рішення скористатися звільненнями, які передбачені МСФЗ 1, для підприємств, які вперше застосовують МСФЗ, і відобразило свої основні засоби та інвестиційну нерухомість за доцільною справедливою вартістю на дату переходу на МСФЗ.
Для встановлення доцільної справедливої вартості основних засобів та інвестиційної нерухомості на Товаристві була створена комісія із залученням професійного оцінювача. Справедлива вартість визначалася на основі ринкових індикаторів для будинків та споруд, порівняльним методом для інших основних засобів. Результуюче коригування, станом на дату переходу, включено до складу власного капіталу у статтю Нерозподілений прибуток.
Внаслідок переходу на МСФЗ змінився фінансовий стан Товариства та фінансові результати.
Згідно з вимогами п.24 МСФЗ «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності», з метою пояснення впливу переходу з П(С)БО на МСФЗ для власного капіталу та загального сукупного прибутку, перша фінансова звітність Товариства, складена за МСФЗ, включати:

а) Узгодження власного капіталу за П(С)БО з власним капіталом за МСФЗ на 1.01.2012 року
В наслідок переходу на МСФЗ у складі власного капіталу, станом на 1.01.2012 року, змінився показник нерозподіленого прибутку. На інші статті власного капіталу перехід з П(С)БО на МСФЗ не мав вплив.
Станом на 1.01.2012 року показник нерозподіленого прибутку, за даними регістрів бухгалтерського обліку, згідно вимог П(С)БО складає 7880 тис.грн., а згідно вимог МСФЗ складає 8240 тис.грн. Тобто збільшення показника нерозподіленого прибутку складає 360 тис.грн.
Далі наводиться узгодження (пояснення) цього збільшення показника нерозподіленого прибутку, станом на 1.01.2012 року:
№ Пояснення причин розбіжностей Назва статей балансу на які мав вплив перехід на МСФЗ Сума збільшення (+) чи зменшення (-) нерозподіленого прибутку в результаті переходу, тис.грн.
1. Переоцінка основних засобів та інвестиційної нерухомості до їх справедливою вартістю на дату переходу на МСФЗ, тобто встановлення доцільної собівартість (умовно-первісної вартості). «Основні засоби», «Інвестиційна нерухомість», «Знос основних засобів та інвестиційної нерухомості» 360
2. Коригування відстрочених податкових зобов’язань, які виникли внаслідок зміни бухгалтерської бази переоцінених основних засобів та інвестиційної нерухомості. «Відстрочені податкові зобов’язання» (68)
3. Списання на фінансовий результат залишкової вартості основних засобів (МНМА) з обліковою вартістю нижчою за встановлений поріг суттєвості у 2,5 тис.грн. «Малоцінні необоротні матеріальні активи», «Знос інших необоротних матеріальних активів» (292)
4. Коригування довгострокової заборгованості по виданим векселям до теперішньої (дисконтованої) вартості. «Довгострокові векселя видані в національній валюті» 4,2
Разом: 296,2

б) Узгодження загального сукупного прибутку визначеного відповідно до вимог П(С)БО та вимог МСФЗ у 2012 році.
Згідно даним регістрів бухгалтерського обліку та у відповідності до вимог П(С)БО фінансовий результат підприємства за 2012 рік склав збиток у сумі 34651 тис.грн., а згідно з вимогами МСФЗ збиток за 2012 рік складає 35047 тис.грн.
Тобто, в результаті переходу на МСФЗ, збільшення від’ємного значення фінансового результату (збитку) за 2012 році складає 396 тис.грн.
Далі наводиться узгодження (пояснення) цього збільшення збитку за 2012 рік:
№ Пояснення причин розбіжностей Назва статей Звіту про сукупний дохід на які мав вплив перехід на МСФЗ Сума збільшення (+) чи зменшення (-) збитку в результаті переходу, тис.грн.

1. Переоцінка основних засобів та інвестиційної нерухомості до їх справедливою вартістю на дату переходу на МСФЗ, тобто встановлення доцільної собівартість (умовно-первісної вартості) та відповідне коригування нарахованої амортизації та відстрочених податків. «Собівартість реалізації», «Адміністративні витрати», «Інші операційні витрати», «Інші витрати» та «Витрати з податку на прибуток» 392
3. Коригування залишків МНМА та зносу по введеним в експлуатацію МНМА «Собівартість реалізації» та «Адміністративні витрати» немає
4. Донарахування фінансових витрат від коригування вартості короткострокової заборгованості по виданим векселям до теперішньої (дисконтованої) вартості. «Фінансові витрати» 4,2
5. Донарахування фінансових витрат від коригування вартості довгострокової заборгованості по кредитам до теперішньої (дисконтованої) вартості. «Фінансові витрати» немає
6. Виправлення помилки та донараховання відсотками по кредитам банка. «Фінансові витрати» немає

Разом: 396

в)Узгодження власного капіталу за П(С)БО з власним капіталом за МСФЗ на 31.12.2012 року
В наслідок переходу на МСФЗ, станом на 31.12.2012 року, у складі власного капіталу змінився показник нерозподіленого прибутку. На інші статті власного капіталу перехід з П(С)БО на МСФЗ не мав вплив.
Станом на 31.12.2012 року показник непокритого збитку, за даними регістрів бухгалтерського обліку, згідно вимог П(С)БО складає 22376 тис.грн., а згідно вимог МСФЗ складає 22016 тис.грн. Тобто збільшення показника нерозподіленого прибутку складає 360 тис.грн..
Зазначена розбіжність у 360 тис.грн., відповідає вищенаведеним поясненням у підпунктах а) та б) .

Внаслідок виправлення Товариством помилок, допущених у попередніх звітних періодах, були відкориговані показники нерозподіленого прибутку на початок звітних періодів, а саме:
- на 31.12.2012 року, на 360 тис.грн. збільшений показник непокритого збитку та зменшена вартість інших оборотних активів, при коригуванні дебіторської заборгованості з податкового кредиту з ПДВ.

Використання оцінок і припущень
Підготовка фінансових звітів відповідно до МСФЗ вимагає від керівництва застосування попередніх оцінок та припущень. Такий підхід впливає на звітну величину активів і зобов'язань, розкриття інформації про можливі активи та зобов'язання на дату фінансової звітності і звітну величину доходів та витрат за звітний період. Фактичні дані можуть відхилятися від таких оцінок.
Найбільш суттєві попередні оцінки та припущення стосуються визначення строку корисного використання основних засобів, забезпечення майбутніх витрат, резерву сумнівних боргів, знецінення активів та дисконтування майбутніх грошових потоків.
Ці оцінки періодично переглядаються, і, у випадку необхідності коригувань, такі коригування відображаються у складі прибутків та збитків за період, коли про них стає відомо.

3. Опис важливих аспектів облікової політики
Доходи та витрати
Доходи визнаються в той момент, коли існує висока ймовірність того, що економічні вигоди від операцій будуть отримані і сума доходу може бути достовірно визначена. Такий же принцип застосовується до витрат компанії.
Доходи і витрати відображаються у звіті про сукупний дохід в тому періоді, в якому товари (послуги) були реально надані і була завершена передача пов’язаних з цими товарами (послугами) ризиків і економічних вигод, незалежно від того, чи була проведена фактична оплата таких товарів (послуг).
Доходи і витрати за відсотками відображаються таким чином: використовується метод ефективної ставки відсотка, яка представляє собою відсоткову ставку, що приводить майбутні грошові потоки до поточної вартості фінансового інструменту, беручи до уваги всі його контрактові умови.
Витрати, понесені у зв'язку з отриманням доходу, визнаються у тому ж періоді, що й відповідні доходи.

Забезпечення
Забезпечення визнаються у випадку, якщо товариство має теперішнє зобов'язання, яке виникло внаслідок минулих подій, є ймовірність, що в результаті погашення зобов'язання відбудеться вибуття ресурсів, які втілюють економічні вигоди, та сума, за якою буде погашено зобов'язання, може бути достовірно оцінена.

Зменшення корисності
Балансова вартість активів переглядається на кожну дату балансу з метою визначення будь-якого чинника, що вказує на зменшення їх корисності. При виявленні таких фактів сума очікуваного відшкодування визначається як вища з двох оцінок: чистої ціни реалізації або вартості поточного використання. Втрати від зменшення корисності визнаються у випадку, якщо балансова вартість перевищує суму очікуваного відшкодування.
Раніше визнані втрати від зменшення корисності сторнуються, якщо були зміни в оцінках, що використовувалися для визначення вартості відновлення. Проте на суму, що не перевищує балансову вартість, яка могла б бути визначеною, ніякі втрати від знецінення не були визнані в попередніх роках.

Перерахунок іноземної валюти
Функціональна валюта Товариства – гривня.
Операції Товариства, виконані в іноземній валюті, обліковуються за курсом обміну Національного банку України, чинним на дату здійснення операції.
Монетарні активи і зобов'язання, виражені в іноземній валюті, перераховуються за курсом НБУ функціональної валюти, що діє на звітну дату. Немонетарні статті, які оцінюються на основі історичної вартості в іноземній валюті перераховуються за курсом НБУ, що діяв на дату здійснення первинних операцій. Немонетарні статті, які оцінюються за справедливою вартістю в іноземній валюті, перераховуються за курсом НБУ, що діяв на дату визначення справедливої вартості

Основні засоби
Основні засоби, які були придбані після переоцінки враховуються Компанією за первинною вартістю за вирахуванням накопиченої амортизації і/або накопичених збитків від знецінення у разі їх наявності.
Первісна вартість основних засобів включає витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням таких активів. Витрати на поточний ремонт і техобслуговування відносяться на витрати поточного періоду. Витрати на заміну великих вузлів або компонентів основних засобів капіталізуються за умови збільшення первісно очікуваних економічних вигід від подальшого використання таких об’єктів.
На дату переходу на МСФЗ основні засоби оцінені, у відповідності до вимог МСФЗ 1, по доцільній справедливій вартості. Оцінка після визнання здійснюється на основі моделі собівартості.
Амортизація розраховується протягом оціночного строку корисного використання активу із застосуванням прямолінійного методу.
Основні засоби на дату переходу на МСФЗ та при введені в експлуатацію, які мають первісну вартість меншу за 2500 грн., вважаються не суттєвими, та визнаються у складі поточних витрат періоду на відповідних центрах обліку витрат.
Списання раніше визнаних основних засобів або їх значного компоненту з балансу відбувається при їх вибутті або у випадку, якщо в майбутньому не очікується отримання економічних вигод від використання або вибуття даного активу. Дохід або витрати від списання активу, що виникають в результаті (розраховані як різниця між чистими надходженнями від вибуття і балансовою вартістю активу), включаються в звіт про прибутки і збитки за той звітний рік, в якому актив був списаний.

Нематеріальні активи
Нематеріальні активи оцінюються за собівартістю за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності. Оцінка нематеріальних активів здійснюється зі застосування моделі обліку по собівартості. Амортизація нематеріальних активів здійснюється із застосуванням прямолінійного методу. Строк корисного використання нематеріальних активів рахується 5 років.

Інвестиційна нерухомість
До інвестиційної нерухомості Товариства відносить будівлі, приміщення або частини будівель, утримувані з метою отримання орендних платежів, а не для використання у наданні послуг чи для адміністративних цілей або продажу в звичайному ході діяльності. Якщо будівлі включають одну частку, яка утримується з метою отримання орендної плати та другу частку для використання у процесі діяльності Підприємства або для адміністративних цілей, в бухгалтерському обліку такі частини об'єкту нерухомості оцінюються та відображаються окремо, якщо вони можуть бути продані окремо.
Інвестиційна нерухомість первісно і в подальшому оцінюється за собівартістю, включаючи витрати на операцію. На дату переходу на МСФЗ інвестиційна нерухомість оцінена, у відповідності до вимог МСФЗ 1, по доцільній справедливій вартості. Оцінка після визнання здійснюється на основі моделі собівартості.

Оренда
Фінансова оренда - це оренда, за якою передаються в основному всі ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив. Товариство як орендатор на початку строку оренди визнає фінансову оренду як активи та зобов'язання за сумами, що дорівнюють справедливої вартості орендованого майна на початок оренди або (якщо вони менші за справедливу вартість) за теперішньою вартістю мінімальних орендних платежів. Мінімальні орендні платежі розподіляються між фінансовими витратами та зменшенням непогашених зобов'язань. Фінансові витрати розподіляються на кожен період таким чином, щоб забезпечити сталу періодичну ставку відсотка на залишок зобов'язань. Непередбачені орендні платежі відображаються як витрати в тих періодах, у яких вони були понесені. Політика нарахування амортизації на орендовані активи, що амортизуються, узгоджена із стандартною політикою Товариства щодо подібних активів.
Оренда активів, за якою ризики та винагороди, пов'язані з правом власності на актив, фактично залишаються у орендодавця, класифікується як операційна оренда. Орендні платежі за угодою про операційну оренду визнаються як витрати на прямолінійній основі протягом строку оренди. Дохід від оренди за угодами про операційну оренду Товариство визнає на прямолінійній основі протягом строку оренди.

Запаси
До витрат на придбання запасів відносяться витрати на придбання, транспортування, обробку та суми податків, що не відшкодовуються, та інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням та доведення до стану придатного для використання.
Оцінку вибуття запасів у виробництво, продажу, іншому вибутті здійснювати:
- готової продукції, товарів, матеріалів, запасних частин, тари, малоцінних та швидкозношувальних предметів, товарів на складі – по методу FIFO;
- незавершеного виробництва - за середньозваженою собівартістю відповідної одиниці запасів.
Міру завершеності виробничих операцій визначати методом вивчення виконаних робіт.
Для оцінки собівартості використовується метод виробничої собівартості.
Щорічно, перед складанням річної звітності запаси тестуються на знецінення. Підставою для знецінення товарно–матеріальних цінностей є висновки інвентаризаційної комісії, а ознакою можливого знецінення є нереалізованість запасів понад 12 місяців.

Витрати на позики
Витрати на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікованого активу капіталізуються. Інші витрати на позики відносяться до витрат періоду. В якості кваліфікаційного активу визнається актив, який потребує значного часу для доведення його до стану придатного до використання або для його продажу. Вже створені активи, які потребують модернізації, реконструкції чи іншого поліпшення не визнаються кваліфікаційними активами.
Значним часом, з метою визначення кваліфікаційного активу, вважається період більше 6-ти місяців.

Податок на прибуток
Витрати з податку на прибуток являють собою суму витрат з поточного та відстроченого податків. Поточний податок визначається як сума податків на прибуток, що підлягають сплаті (відшкодуванню) щодо оподаткованого прибутку (збитку) за звітній період. Поточні витрати Підприємства за податками розраховуються з використанням податкових ставок, чинних (або в основному чинних) на дату балансу.
Відкладений податок на прибуток розраховується на основі балансового методу. Відкладений податок на прибуток розраховується стосовно всіх тимчасових різниць, що виникають між податковою базою активів та зобов’язань та їх балансовою величиною, відображеною у звітності.
Розрахунок відстрочених податків здійснюється один раз на рік – перед складанням річної фінансової звітності.
Відкладені податкові активи і зобов’язання оцінюються з використанням ставок податку, які, як очікується, будуть застосовуватися до періоду реалізації активу чи погашення зобов’язання, а також визначаються на основі ставок податку передбачених податковим законодавством. При цьому, у випадках коли в майбутніх періодах податковим законодавством передбачаються декількох ставок податку на прибуток, відстрочений податок розраховується з використанням середньозваженої ставки податку, які визначаються з 10-ти річного прогнозу застосування ставок оподаткування.
Відкладені податкові активи та зобов’язання не дисконтуються.
Відкладений податок класифікується як необоротний актив / довгострокові зобов’язання. Відкладений податок визначається як витрати або дохід в звіті про сукупний дохід, крім випадків, коли він відноситься до статей, відображених безпосередньо в статтях власного капіталу. У таких випадках відстрочений податок також відображається в статтях власного капіталу.

Грошові кошти та їх еквіваленти
З метою складання Звіту про рух грошових коштів до складу грошових коштів та їх еквівалентів включають: готівку в касі, депозитні рахунки до запитання та інвестиції в короткострокові ринкові грошові інструменти.
Депозити, терміном погашення до трьох місяців, розцінюються як еквіваленти грошових коштів.

Дохід від реалізації
тис.грн.
Показник 2012 рік 2013 рік
Дохід від реалізації продукції, послуг 2116 2075
Разом: 2116 2075
У зв’язку зі встановленням доцільної собівартості основних засобів та коригуванням витрат по введеним в експлуатацію малоцінних необоротним матеріальним активам у порівняльному періоді не було здійснене коригування (збільшення) собівартості реалізації.

Адміністративні витрати
тис.грн.
Показник 2012 рік 2013 рік
Витрати на персонал 36 30
Утримання основних засобів та амортизація 53 53
Податки та обов’язкові виплати 13 12
Інші витрати 1567 1280
Разом: 1669 1185
У зв’язку зі встановленням доцільної собівартості основних засобів та коригуванням витрат по введеним в експлуатацію малоцінних необоротним матеріальним активам у порівняльному періоді було здійснене коригування (збільшення) адміністративних витрат на 182 тис.грн.

Витрати на збут
Відсутні

Інші операційні витрати
тис.грн.
Показник 2012 рік 2013 рік
Собівартість реалізованих активів 326 119
Втрати від сумнівних та безнадійних боргів 3066 32336
Інші витрати 896 624
Разом: 4288 33079
У зв’язку зі встановленням доцільної собівартості основних засобів та коригуванням витрат по введеним в експлуатацію малоцінних необоротним матеріальним активам у порівняльному періоді було здійснене коригування (збільшення) інших операційних витрат на 57 тис.грн.


12. Інші витрати
тис.грн.
Показник 2012 рік 2013 рік
Втрати від знецінення основних засобів 89 36,7
Витрати від операцій з векселями 23907 -
Інші витрати 392 36,3
Разом: 24388 73

Аналіз змін у податкових активах та зобов’язаннях показує, що основні відхилення пов’язані із зміною бухгалтерської бази вартості основних засобів. Крім цього на значення показника мав вплив зміни ставок податку, які діяли з 2012 року у відповідності до податкового законодавства.

Підписано та затверджено до випуску від імені ВАТ «Львівський міський молочний завод»
Дата _____________

Голова правління
Головний бухгалтер